鴨脷洲風之塔公園泊車泊邊好?

風之塔公園雖然開咗十多年,但係佢位於香港仔避風塘南邊,景靚又可以順手坐街渡去香港仔,都係幾有趣嘅體驗黎,特別係喺市區成長嘅小朋友,依家搭船嘅機會都唔多,莫講話街渡添。

呢度有個細細嘅遊樂場,但係黎得呢度都唔係為咗佢,有就算啦。

再行過少少有呢個表演場地,疫情前都好多地區活動搞嘅,依家就當櫈坐啦。

呢度仲有個室內嘅常設展覽,介紹造船業嘅歷史,免費入場架!

相片轉載自Wiki_Keka410

終於講到戲肉,風之塔。可惜依家因為要興建電梯而暫時封閉。等我為大家介紹吓佢先啦,佢係一座真係可以畀你行上去既觀景台,高10米。外形就好似一艘傳統漁船。行上觀景台就可以望晒成個香港仔避風塘景色。而呢座塔有個特色就係佢有個會因為當時風速而變色嘅電子指示燈,當風速超過一定速度時就會禁止遊人上塔。而最勁嘅係,呢個電子指示燈係用太陽能發電嘅。十年前黎講好勁架喇。

香港仔 – 鴨脷洲街渡

喺風之塔公園旁邊,你會見到呢個〝碼頭〞,就可以搭街渡去對面岸嘅香港仔海傍。船程唔駛5分鐘,船費只需$2.5咋!如果香港仔塞車或者停車場無位,泊過黎鴨脷洲再轉街渡過去香港仔,計番都有著數丫。

鴨脷洲風之塔公園泊車泊邊好?

1. 鴨脷洲海濱長廊停車場(按我導航
最近又最平就梗係爛地停車場啦,呢個場都幾唔起眼,無乜招牌,你去到仲以為係街市嘅上落貨區。價錢詳情請參閱泊好先


2. 悅海華庭停車場(按我導航
唔想部車晒就泊室內場啦,都係好近碼頭,仲有日泊同24小時泊。泊完去香港仔嘅朋友就一流。價錢詳情請參閱泊好先


#南區 #其他泊邊好文章 #公園