spot_img

下白泥 / 鴨仔坑 睇日落泊車泊邊好

個個都話去下白泥,唔通我又去下白泥咩?啱呀!好多人都以為自己去咗下白泥,其實佢只係去咗中白泥既鴨仔坑咋。今集自駕遊帶大家去晒中白泥同下白泥,仲會教你泊車泊邊好添。

鴨仔坑士多

呢間係鴨仔坑士多,呢度最出名就係佢既木屋群,又有野食,仲可以泊車。日泊$30。另外,佢附近既鴨仔灣海灘係聲稱睇日落最靚既地方。

講番泊車,呢度自設停車場,泊好車之後,行去士多度比錢就可以。(按我導航


下白泥

如果你真係想去下白泥的話,由鴨仔坑士多出發,步行前往下白泥村村公所約22分鐘。咁下白泥又有乜野特別呢?呢度有下白泥55號碉堡,有慈航佛恩堂,仲有下白泥鴨仔灣沙灘。係呀,又係叫鴨仔灣,不過正式黎講呢度先算係下白泥。

如果你想影石頭堤壩同埋上兩張相既木魚排的話,其實你係要去下白泥。如果你只係想搵個向西既地方影日落,帶埋寵物或者小朋友放下電既,去鴨仔坑就方便的,有野食有車泊。

下白泥無正式既停車位置,一般駕車人士會泊喺下白泥鴨仔坑沙灘邊。記住以唔好影響村民及其他人為大原則。泊街請留電話。

spot_img